piskar@literam.net +386 31 773 319
 
   

Kdaj Literam

LITERAM terapija razveseljuje vse tiste ženske, ki se jim lasje cepijo, trgajo in jih ne morejo razčesati brez uporabe raznih oblog, mask in balzamov. Prav tako LITERAM terapevti pomagajo moškim in ženskam, pri katerih se začenjajo znaki plešenja. Primerna je tudi za vse tiste, ki jim lasje zrastejo samo do določene dolžine, potem pa se tako stanjšajo, da se kmalu odlomijo.  LITERAM terapija dodobra obnovi lase, ki so grobi na otip in se ne svetijo ali ki so po nekaj barvanjih postali krepasti. Prav tako blagodejno vpliva na lase, pri katerih niti po vsakokratnem umivanju in oblikovanju pričeska ne obstoji dolgo. Ko so na primer dva dni po umivanju lasje že tako mastni, da je potrebno ponovno umivanje. Primerna je tudi takrat, ko se lasje po bolezni ali dieti tako stanjšajo in zredčijo, da niso več podobni nekoč zdravim lasem. Jeseni pa terapijo največkrat opravijo ženske, ki se jim na morju lasje tako izsušijo, da se začnejo lomiti. Učinek naravne obnove las je TRAJEN!

LITERAM terapija deluje tudi preventivno, saj lahko z njo zaščitimo lase pred negativnimi zunanjimi vplivi in kemičnimi tretmaji, kot so: morje, sonce, barvanje, beljenje, trajna ondulacija … Zato jo priporočamo vsem, tudi tistim, ki še nimajo močno poškodovanih las. Takoj po LITERAM terapiji lahko lase pobarvamo, belimo ali naredimo trajno ondulacijo.

Z LITERAM terapijo lahko odpravljamo najbolj pogoste težave las, kot so:

TANKI LASJE

Lasje se lahko sčasoma stanjšajo iz genetskih ali zdravstvenih razlogov. V obeh primerih je vzrok porušenje hormonskega ravnovesja. Pri takšnih težavah klasična lasna kozmetika ne more pomagati. Včasih so bili takšni lasje nepopravljivi, danes pa vam lahko s pomočjo inovativne terapije LITERAM odebelimo in okrepimo vaše lase.

 

 

POŠKODOVANI LASJE

Poškodovani lasje nimajo sijaja, se težko oblikujejo v pričesko in hitro zlomijo. Lasje se razcepijo, zato v njihovo notranjost prodira zrak, lasje se izsušijo in zlomijo. LITERAM lase obnovi takoj in preprečuje nadaljnje tanjšanje in cepljenje las.

PUSTI, GROBI LASJE

Pusti, grobi in neobvladljivi lasje so rezultat prepogoste uporabe preveč agresivnih šamponov, proizvodov, ki vsebujejo sestavine, s katerimi lase obremenijo ali jih “odprejo” (dvigovanje lusk) in drugih kemičnih tretmajev. Ti poškodujejo notranjost las in povzročajo, da se luske na laseh odprejo. Stanje las se še slabša s pogostim umivanjem. Z LITERAM terapijo lase očistimo, obnovimo in napolnimo. Po terapiji se lasje gladko razčešejo, ne da bi za to potrebovali proizvode, ki vsebujejo sestavine, s katerimi lase obremenijo ali jih odprejo, po njih pa so na otip svileni, mehki.

 

IZSUŠENI LASJE

Suhi lasje so grobi na otip, kar je posledica dvigovanja lusk na laseh oziroma »odpiranja las«. Slika levo prikazuje izsušen in poškodovan las, slika desno obnovljen las po LITERAM terapijah. Z revolucionarno LITERAM naravno obnovo las ter proizvodi za nego las doma poškodovane lase lase napolnimo in luske zapremo. Lasje so po terapiji čvrsti in se lepo svetijo.

 

MASTNI LASJE

Mastni lasje so posledica prekomernega delovanja žlez lojnic, bodisi zaradi načina življenja ali napačnih proizvodov za nego las. Zelo pogost pojav pri dolgih laseh je, da so ob lasišču mastni, konice pa so izsušene in se cepijo. LITERAM terapije zmanjšajo ali odpravijo poroznost las. Po določenem času pa je rezultat normalno delovanje žlez lojnic. Lasje so bolj kompaktni, čvrsti in gladki. Velikokrat je dovolj že, da zamenjate nego za lase za doma in s tem dosežete, da umivanje las podaljšate za dan do dva.

 

ALOPECIA, PLEŠENJE, PREKOMERNO IZPADANJE LAS

ALOPECIA oziroma plešenje je lahko začasno, trajno ali pol trajno stanje las. Najbolj pogosti vzroki plešenja oziroma redčenja las so: genetski potencial, anemija, hormonsko neravnovesje, nepravilno delovanje ščitnice, policistični jajčniki, nenaden šok, stres, neuravnotežena prehrana, kemoterapija, triholomanija…

Za proizvodnjo las je pomembno, da je v organizmu ustrezen nivo serumskega železa, TIBC (skupna kapaciteta železa), nasičenost transferina in nivo Feritina. Priporočamo prehrano, ki je bogata z železom in naj vsebuje uravnotežen nivo omega 3 in 6 maščobnih kislin. Da bi na dolgi rok ohranjali kakovost las je potrebno pravilno negovati lasno steblo, ohranjati zdravo lasišče, tako bodo lahko biološki in kemični procesi, ki so potrebni za tvorjenje las potekali pravilno. LITERAM terapevti svetujemo uporabo LITERAM šamponov in serumov za boljšo rast las. Serumi LITE care-linespodbujajo delovanje lasnih mešičkov. Izboljšajo delovanje receptorjev aktivnih komponent kar omogoča sintezo proteinov in posledično nastanek in boljšo rast las. Anagen faza rasti las se lahko podaljša in obstaja verjetnost, da bodo zrasli lasje tudi na predelih, kjer so bili mešički že mirujoči in smo že zaznali plešenje. Prvi učinki uporabe LHRS seruma se lahko opazijo v treh mesecih in se ob predpisani uporabi krepijo. Pri prekomernem izpadanju las, nenadnem tanjšanju lasnega stebla, ali če lasje ne zrastejo več do dolžine kot so rasli včasih, je priporočljivo pregledati delovanje ščitnice, opraviti krvno preiskavo in ugotoviti indikatorje železa. Najboljše in najhitrejše učinke lahko dosežemo s sočasno uporabo LITERAM terapije. 

Plešenje je pri moških v večji meri posledica genske zasnove kot pri ženskah. Pri zdravljenju plešavosti tako ne smemo zanemariti genske pogojenosti, nam jo pa uspeva v veliki meri vsaj za določen čas zamakniti.
Danes namreč uporabljamo veliko agresivne kozmetike, ki pri ljudeh, ki imajo že tako bolj občutljive mešičke, povzroči, da lasje izpadejo še hitreje, kot bi sicer. Tudi, ko se pojavi pleša, lahko včasih še kaj storimo, saj mešički ne odmrejo kar takoj, ampak so še nekaj časa v mirovanju. S pravo nego jih lahko takrat ponovno spodbudimo k rasti. Pomembno pa je, da se težave lotimo kompleksno in dolgoročno, saj rezultatov ne dosežemo kar po enem mesecu.

Najbolj pogosti vzroki za slabšo rast las:

Potrebno je upoštevati nekaj pomembnih dejstev, če želimo doseči da so lasje zdravi:

  1. Ko so lasje v fazi proizvodnje, so le ti živi.
  2. Vsak mešiček, kanal v lasišču, kjer lasje rastejo je povezan s svojo mrežo živcev, krvi in mišic.

Preko kapilar v mešiček k živim celicam prihajajo hranilne snovi, ki v nadaljevanju postanejo keratinizirani proteini, ki se pomikajo po mešičku in iz katerih se izoblikuje las. Hranila, ki jih dobi mešiček izvirajo iz človekove prehrane, zato je le ta zelo pomembna tudi za razvoj in rast las.  Včasih že sama prehrana lahko povzroči izpadanje las. Vseeno pa je potrebno vedeti, da mora zdrava prehrana vključevati tako vitamine, minerale, ogljikove hidrate, proteine in maščobe.

Ker so celice v lasišču tako zelo dejavne – plodne, so tudi zelo občutljive na vse spremembe, ki se dogajajo v telesu. Če je splošno zdravje osebe dobro in je le ta v odlični kondiciji bodo tudi lasje zaradi tega boljši prav tako pa težava in neravnovesje v organizmu ravno tako vplivata, da so lasje manj zdravi kot bi lahko bili. Zato moramo pri obravnavi las upoštevati tudi zdravstvena oz. druga stanja organizma.

Pogosto osebe, ki imajo že dalj časa težave z lasmi povedo, da so že pregledali kri in da imajo dovolj železa v krvi. Pri tem pa je potrebno vedeti, da so zdravniki lahko pregledali samo železo in ne feritin in tudi če so pregledali feritin in če je le ta v normalnih nivojih ki so potrebni za dobro delovanje organizma ( minimalni nivo je 10 mg/l), je ta še vedno lahko prenizek za optimalno rast las. Oseba ima lahko nizko raven feritina ne da bi bila slabokrvna. Če je nivo feritina na spodnjih mejah, to prav zagotovo vpliva na slabšo rast las, ker bo skrajšalo anagen fazo. Izpadanje las povzročene zaradi prenizke stopnje feritina je najbolj pogost razlog za prekomerno izpadanje las pri ženskah. Redko je to vzrok pri moškem izpadanju. Najbolj to občutijo ženske dokler imajo še menstruacijo, saj se takrat nivo shranjenega železa hitreje manjša. Osebe, ki imajo takšno težavo se pogosto pritožujejo nad izpadanjem las v večjih količinah kot so običajne (50 do 100 las na dan).

Dogovorite se za brezplačen posvet

Želim brezplačen posvet