Shopping Cart

U košarici nema proizvoda.

TEŽI TUDI VAS SRBEČE LASIŠČE IN ČEZMERNO IZPADANJE LAS?

TEŽI TUDI VAS SRBEČE LASIŠČE IN ČEZMERNO IZPADANJE LAS?

TEŽI TUDI VAS SRBEČE LASIŠČE IN ČEZMERNO IZPADANJE LAS?

TEŽI TUDI VAS SRBEČE LASIŠČE IN ČEZMERNO IZPADANJE LAS?

RAST IN STARANJE LAS

Lasje rastejo v ciklih. To pomeni, da imamo »en las« na glavi določeno število let, potem nam izpade in pod njim nam začne rasti nov las. Seveda ob predpostavki, da obstajajo v lasišču pogoji za nastanek novega lasu. Koliko let bomo imeli eno vlakno na glavi, določa naš genetika, oziroma rastna-anagen faza, ki jo določa genetika. V povprečju traja od 4 -8 let. Dolžina tega obdobja se celo življenje spreminja zaradi različnih vplivov, zato se spreminja tudi kvaliteta, rast in gostota las. Že preden se rodimo, nam tako imenovana lanugo – to je ime prve »dlake«, odpade in nam začne rasti velusna dlaka po telesu, na lasišču pa se začne tvoriti debelejša, vendar še vedno dokaj tanka primarna terminalna dlaka – las, ki se debeli in krepi do približno 25 -tega leta starosti.
To pomeni, da če bi takrat vedeli, kaj je dobro za naše lase in lasišče, bi jih temu primerno znali negovati, in takrat bi lahko imeli najlepše, najdaljše, najbolj goste lase. Po tem obdobju mešiček vstopi v proces staranja in posledično se začne rastna faza krajšati. Lasje se tanjšajo in tudi prej izpadejo. Proces krajšanja anagen faze rasti ljudje prvič močneje zaznajo med 40-im in 60-im
letom starosti, bistveno bolj izrazito pa to vidimo po 70 -tem letu , ko velik odstotek terminalnih las nadomestijo tanjši velusni lasje. Kot del procesa staranja določeni lasje sčasoma ne zrastejo več, zato sta gostota oziroma volumen pričeske manjša. Mnogokrat se kvaliteta, gostota, volumen pričeske poslabša že veliko prej. Razlogi za to so dednost, sistemske bolezni, uživanje določenih zdravil, neuravnotežena prehrana – pomanjkanje nujno potrebnih hranil, spremembe v delovanju hormonov. Drugi razlogi so še nepravilna nega lasišča in las, dolgotrajna izpostavljenost stresu, pomanjkanje spanja počitka, fizična neaktivnost, nezdrav življenjski slog.

NEPRAVILNA NEGA LASIŠČA – LAS

Kadar nas lasišče dalj časa srbi, je možni razlog porušena mikrobiota lasišča. To pomeni prekomeren razvoj bakterij, lahko tudi glivic ali celo pojav plesni, ki moti in spreminja okolje mešička in njegovo delovanje. Sočasno je pogost pojav različnih stanj luščenja od nežnega do bolj močnega prhljaja. V povezavi z drugimi vzroki so še možna stanja različnih vrst dermatitisov, lahko tudi
alergij na določene pripravke, ki jih nanašamo na lase in lasišče. Vzrok pa je lahko tudi hrana. Včasih so težave lahko povezane tudi z luskavico, vendar redkeje. Je pa zelo nevarno, če si praskamo lasišče, ker s tem lahko povzročimo infekcije, posledica pa je izpadanje ali celo trajna izguba las.

woman 1948939 960 720

PRAVILNA NEGA SRBEČEGA LASIŠČA

Srbeče lasišče je potrebno natančno pregledati, se pogovoriti, da se ugotovijo pravi razlogi za to stanje. Za natančno diagnozo moramo izvedeti več o navadah človeka, kako neguje lasišče in lase, o pretekli negi las, o prehranjevalnih navadah, možnih alergijah, kako pogosto in kdaj se srbeče lasišče pojavlja, koliko časa to traja ter tu di o genskih predispozicijah. Ko to ugotovimo predpišemo šampon, ki bo umirjal srbeče lasišče, ter dobro očisti in uravnal mikrobioto lasišča in dodatno negoval lase, saj želimo, da ti ostanejo močni. Pogostost umivanja las in predvsem temeljito umivanje lasišča mora v teh primerih biti večja kot v primeru zdravega lasišča. Običajno se srbeče lasišče pojavi že 2. dan po umivanju in če takrat natančno pogledamo lasišče, zelo pogosto, čeprav ne vedno, opazimo spremembe v obliki luščenj. Takrat je potrebno lasje zopet umiti. To nam ne bo povzročilo večjega izpadanja las ampak ravno obratno. Če bomo to delali na pravi način in s
pravimi proizvodi, se običajno rast in kvaliteta las po šestih mesecih vsaj malo izboljša. Kadar se skupaj pojavijo znaki SRBEČEGA LASIŠČA in POVEČANEGA IZPADANJA LAS ter celo PLEŠENJA, je zelo pogost preprost razlog – ljudje si preredko umivajo lase, premalo pogosto prečešejo lase in pri tem uporabljajo premalo aktivne šampone za njihovo stanje lasišča.
LITERAM TERAPEVTI za odpravljanje srbečih stanj lasišča in prekomernih izpadanj las, ter določenih oblik plešenj uporabljajo, poleg za to prilagojenih šamponov, kot sta LITE KEPYRO IN VITAL šampon, losjonov kot je LITE HAIR GROWTH in LHRS, LITERAM TERAPIJ, tudi svetlobne UV in IR terapije, ki pomagajo ta stanja hitreje odpravljati, pomlajujejo lasišče ter izboljšajo kvaliteto las.
Terapevti izvedejo v salonu primerno svetlobno terapijo lasišča, glede na ugotovljeno stanje. S pomočjo teh terapij se MIKROBITOTA lasišča uravnava, posledično lasišče preneha srbeti. Tudi poroženevanje kože se normalizira, kar ugodno vliva na luskavico, dermatitise in alergije. Vplivajo na presnovo kože, umirjajo vnetja in pomlajujejo kožo, kar vpliva na ustvarjanje boljših pogojev za rast kvalitetnih las tudi v starosti.

Ste vedeli?

✿ Ko si počešemo ali umijemo lase in nam jih pri tem nekaj izpade, bi ti lasje izpadli v naslednjih dneh sami, čeprav se ne bi umivali ali česali. Ko sami povzročimo izpad las preden se
njegova rastna faza zaključi, to občutimo kot bolečino – nas pocuka, ker je takrat las še vedno povezan z živci.
✿ Ko so lasje že v fazi »zapuščanja« lasišča, nas več ne zaboli, ko las odpade, kar pomeni, da bi nam v vsakem primeru odpadel, če se češemo ali ne.
✿ Z nežnim česanjem stimuliramo prekrvavitev in s tem hranjenje mešička, krepimo mišico naježevalko, ki je pripeta na lasni mešiček, kar posledično lahko izboljša rast las.

Dogovorite se za brezplačen posvet