Warenkorb

keine Produkte im Warenkorb

JE LASE DOBRO ČESATI ALI NE?

JE LASE DOBRO ČESATI ALI NE?

JE LASE DOBRO ČESATI ALI NE?

JE LASE DOBRO ČESATI ALI NE?

Ko začnejo lasje čezmerno izpadati, se veliko ljudi ustraši. Nehajo se česati, ker se bojijo, da jim bo zaradi tega izpadlo še več las. To se dogaja moškim in ženskam. A v resnici je prav nasprotno. Če se bomo česali nežno in z občutkom, bomo s tem pomagali lasem, da bodo rastli bolje.

Pravilno česanje torej nikakor ni vzrok za izpadanje las. Moramo pa se zavedati, da imajo lasje svoj cikel rasti, ki je razdeljen na več faz. Najbolj obravnavana in najpomembnejša faza je faza rasti, t. i. anagenska faza. Ta faza je pri ljudeh različno dolga in odvisna od genov, v povprečju traja od štiri do osem let, kar pa se pri človeku tudi spreminja. Razlogi za to so različni, predvsem pa se trajanje spreminja z leti. Ko smo starejši, se faza rasti skrajša, najizraziteje po 70. letu starosti. Pomembno vlogo pa imajo tudi hormoni in splošno zdravstveno stanje človeka.

Zagotovilo za zdrave lase
Zato je za lepe, čvrste in zdrave lase pomembno, kako se prehranjujemo in gibamo. Pomembno je tudi naše notranje počutje. Vse, tudi naša osebna sreča in pozornost, s katero negujemo sebe in svoje lase, vplivata na kondicijo oziroma stanje naših las. Uravnotežena in pravilna nega od »zunaj in znotraj« je edino učinkovito zagotovilo za zdrav, sijoč videz in počutje – ja, tudi naših las!

Kako dolgi so lahko naši lasje
Kakšno dolžino lahko dosežejo lasje, se sprašuje kar nekaj žensk. To je odvisno od dolžine faze rasti. Če z lasmi ravnamo lepo oziroma pravilno, če se nam ne cepijo in lomijo, lahko dosežemo spoštljivo dolžino, tudi čez 80 centimetrov. Na mesec nam namreč lasje zrastejo povprečno en centimeter, in če imamo rastno fazo dolgo sedem let, naši lasje lahko dosežejo približno 84 centimetrov. Potem lasno vlakno izpade in pod njim raste novo.

woman g49985e78c 1920

 

Pomembna mišica naježevalka

Lasje rastejo iz lasnega mešička, njegova velikost in aktivnost pa sta odvisni tudi od faze rasti. K lasnemu mešičku je pripeta mišica naježevalka. Iz posameznega mešička lahko raste tudi več dlak oziroma las. Najmočnejša dlaka je tista, ki je najbližje mišici naježevalki, ki te dlake objema in močno vpliva na rast močnejših las. Če je omenjena mišica močna, bodo tudi lasje močnejši. In kako dosežemo, da je mišica naježevalka močnejša? Z njeno aktivnostjo, na katero pa vplivamo – pozor – tudi s pogostim in rednim česanjem!
Ni pa vsako česanje enako dobro. Stik z lasmi mora biti nežen, sploh če so lasje manj odporni, občutljivejši, tanjši, mehkejši ali poškodovani. Češimo se z občutkom, s kakovostnim glavnikom ali krtačo. Kakovosten glavnik ima gladke zobe, po katerih lasje lepo drsijo in se ne zatikajo ali trgajo. Ko se češemo, primemo ravno prav širok pramen las, ki ga brez prevelikega odpora tekoče in gladko razčešemo. Las ne smemo puliti ali trgati. Tako ravnamo tudi, ko se češemo s krtačami.

Kako vemo, ali si lase pulimo ali so izpadli, ker se je končala njihova faza rasti?

Vsak lasni mešiček je povezan tudi z živčnimi končiči. Ko so lasje še v fazi rasti, imajo stik s temi končiči, zato, kadar las izpulimo, to čutimo kot »močnejši pocuk«. Bolečino čutimo zaradi povezave z živčnimi končiči. Ko nas nič ne »pocuka« , pa kljub temu vidimo izpadle lase, to pomeni, da se je njihova faza rasti že končala. Samo vprašanje časa je, kdaj bi ta las izpadel sam od sebe. Ko se češemo, lahko opazimo tudi samo nekatere dele las, konice različnih dolžin, ki »odletijo« stran. To so delčki las, ki smo jih čezmerno obrabili in so se tako stanjšali, da ne zdržijo več in se odlomijo. Ženske mnogokrat potarnajo, da jim lasje zrastejo samo do določene dolžine in nič več. Obstaja več razlogov za to, eden zelo pogostih pa je prav ta, da z lasmi preprosto ne ravnajo pravilno.
Ko se debelina lasnih vlaken manjša, postajajo lasje vse manj odporni, in ko so čezmerno obrabljeni, se odlomijo. Ko si oblikujemo mokre lase in pri tem uporabljamo dodatno toploto sušilnika, je še posebno pomembna kakovost krtače, s katero češemo lase. Pomembno je, iz kakšnih materialov je narejena. Če želimo dolgoročno ohraniti lase, potem uporabljajmo krtače iz naravnih ščetin, ki se segrevajo približno enako močno in hitro kot naši lasje pri sušenju.

Dogovorite se za brezplačen posvet