Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Balzam za lase neguje ali uničuje?

Balzam za lase neguje ali uničuje?

Ko lasje zrastejo iz lasišča, najprej vidimo lasno steblo. Gre za že izoblikovan las, sestavljen iz treh glavnih delov: lusk, skorje in sredice. Glavna sestavina las je keratin. V laseh so še voda, lipidi, pigmenti ter elementi v sledeh. Po lastnostih je material, ki sestavlja posamezen las, predvsem zelo čvrst,nekaj pa je tudi amorfnega, kar je zelo pomembno za gibljivost, prožnost in dovzetnost las na proizvode, ki jih vnašamo v lase. Obenem je izredno občutljiv na to, kako ravnamo z lasmi in se hitro poškuduje, s čimer lasje izgubijo veliko dobrih lastnosti.

Občutek ob otipu naravnega zdravega lasu bi lahko opisali z besedami: čvrst, malo grob, vendar gladek. Takšnji lasje so močni, vendar lahki, polni, se svetijo, so enakomerno debeli, se ne lomijo, pričeska pa ima volumen. Stanje lasišča je normalno, zato je cikel rasti in odmiranja v pravilnem ravnotežju.

Prav nasprotno od opisane strukture zdravih las pa smo danes prepričani, da je pravilen občutek, če so lasje mehki, svileni in nežni, vendar ni tako. Da bo keratin postal mehak in nežen, ga moramo obdelati z mehčalcem – to so balzami. Vendar na račun prijetnega otipa, ki ga pričarajo balzami, na žalost lasje izgubijo svoje najboljše lastnosti – čvrstost, ki nam daje obstojnost in volumen, dve bistveni lastnosti, ki sta potrebni pri večini pričesk. Vendar to še ni vse: na dolgi rok se lasje z uporabo balzamov tanjšajo in tako še dodatno izgubljajo vse dobre lastnosti. Na koncu nam ostane le to, da moramo v želji za obstojno in lepo pričesko uporabljati vse več proizvodov.

Poleg tega balzami vsebujejo ogromno maščobe, ki namasti lasišče in obremeni žleze lojnice, zaradi česar so lasje hitreje mastni in jih še pogosteje umivamo, s čimer še bolj obremenjujemo lase in lasišče.

Lasje, ki so mehki po uporabi balzama, so sicer prijetni na otip, vendar oblikovanje večine pričesk – stylingov naredijo nemogoče zato moramo obenem nanašati proizvode, ki lase učvrstijo, da so obvladljivi in pričeska obstojna vsaj kakšen dan po umivanju. Uporaba vseh teh proizvodov (npr. šamponi, balzami, utrjevalci) pa najbolj pogosto povzroča ravno nasprotno, kot si mi mislimo in sicer je kakovost naših las na dolgi rok slabša.

Na slovenskem tržišču obstaja alternativa balzamu, to je hidroliziran keratin, ki je v vodi topen, zato lahko z vodo prehaja v lasno strukturo in jo nadgrajuje. Ta popravi poškodbe povrhnjice, vendar ker to ni tudi mazivo je g. Eddy van Dyck (ustanovitelj LITERAM filozofije) dodal LITERAM produktu KERACARE 2 vrsti maziva. Kako do zdravih las brez balzama vam z veseljem svetujemo v vsakem LITERAM terapevtskem salonu.

Dogovorite se za brezplačen posvet