Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Lasje v poletnem žaru in koraki za preprečevanje poškodb in lomljenja

Lasje v poletnem žaru in koraki za preprečevanje poškodb in lomljenja

V poletnih dneh se težko izognemo vplivom močnih sončnih žarkov, slane ali klorirane vode, ki lahko precej škodujejo našim lasem. Če ti vplivi postanejo premočni, se lahko jeseni soočimo s težavami, kot so poškodovani lasje in izguba obstojnosti pričeske.

V nekaterih primerih so poškodbe celo tako resne, da je edina rešitev za obnovo las rezanje. Ali si to res želimo?

Vsak las ima na površini več plasti ploskih, strešnikom podobnih struktur, ki jim pravimo luske kutikule. Vsaka luska kutikule ima svoje plasti, in že med grobim česanjem ali vlečenjem las se lahko te luske ločijo, še posebej na koncih las. Poleg tega lahko las poškodujemo z uporabo škodljivih in močnih šamponov, ki prodrejo pod luske in lasem dajejo videz suhosti in grobosti. Če so bili lasje že predhodno poškodovani zaradi kemičnih ali toplotnih postopkov, kot so barvanje, trajna ondulacija ali oblikovanje las z likalniki in kodralniki, se lahko pojavijo celo razcepljene konice.


Poškodbe zaradi sončnih žarkov

Osnovni pigmenti v laseh so rjavočrni in rdečerumeni, ki delujejo kot zaščita za lase, saj absorbirajo in filtrirajo svetlobno sevanje ter ga pretvorijo v toploto. Medtem ko ti pigmenti varujejo lase pred svetlobo, se med tem postopkom tudi delno razgradijo, kar povzroči posvetlitev las na soncu. Rjavočrni pigmenti nudijo večjo zaščito lasnim beljakovinam kot rdečerumeni, zaradi česar sonce manj škoduje temnejšim lasem. Sončni žarki bolj vplivajo na zunanje plasti las, ki so bolj izpostavljene intenzivnemu sevanju. Poleg tega sončna in UV-svetloba zmanjšata sposobnost raztezanja mokrih las. Določene aminokisline v laseh absorbirajo to svetlobo, kar povzroči spremembe v lasni strukturi. Sončna svetloba lahko povzroči resne kemične spremembe v proteinski strukturi las, kar vodi do nenavadnih lomov lasne strukture med česanjem, krtačenjem in raztezanjem. Zaradi zloma vezi v lasnih plasteh se lahko popolnoma spremeni struktura las, zaradi česar so bolj nagnjeni k lomom.

Barvani in beljeni lasje

Beljenje las močno poškoduje celično membrano las, kar naredi razbeljene lase bolj dovzetne za poškodbe, kot so raztezanje, oblikovanje in drgnjenje. Če lase kemično belimo in nato izpostavimo močnemu soncu, se luske kutikule raztopijo in ustvarijo želatini podobno snov, ki naredi lase “neodzivne” na oblikovanje in še bolj dovzetne za nadaljnje poškodbe, vključno z lomom las. Pogosto se pojavijo še hujše poškodbe las, kadar so bili izpostavljeni kombinaciji različnih tretmajev, na primer kemičnemu barvanju, izpostavljanju soncu in visokim temperaturam oblikovanja s pomočjo likalnikov ali kodralnikov. Prav tako lahko klorirana voda v bazenih poškoduje lase, saj razkroji proteine pod epikutikulo in povzroči nabrekle žepke na laseh, kar vodi do izgube sijaja, grobosti in težav pri česanju.

Zaščita z ustreznimi terapijami

Če želite preprečiti te težave med poletjem, priporočam uporabo terapije LITERAM, ki trajno obnavlja poškodovane lase. S to terapijo se lasje okrepijo, odebelijo in zaščitijo, kar omogoča manjši vpliv močnih sončnih žarkov, slane in klorirane vode. V primeru, da se že odpravljate na sonce brez ustrezne zaščite, priporočam terapijo LITERAM po vašem oddihu. Ta terapija bo vašim lasem povrnila snovi, ki so jih izgubili zaradi močnih zunanjih vplivov. Vaši lasje bodo ponovno zasijali, postali bodo trdni in prožni, in prestavitev obiska frizerja ne bo več nujna. Več o terapiji LITERAM si lahko preberete tukaj. Pomembno je vedeti, da tako kot koža tudi lasje potrebujejo ustrezno zaščito med obiskom morja. Priporočamo uporabo izdelkov, kot so LITE KERACARE AFTER SHAMPOO RE-BUILDER, LITE KERATIN SPRAY in LITE KERACREME oziroma LITREAM SUMMER PAKET kjer so izdelki za zaščito las skrbno formirani v celoto, pri čemer nismo pozabili niti na darilo.

Želimo vam brezskrbno poletje!

LITERAM TEAM na čelu s Trihologinjo Klaudijo Piskar

Dogovorite se za brezplačen posvet